Doktorclub Medikal ve Sağlık Teknolojileri Haberleri

03/07/2025
Hamilelikteki Komplikasyonlar İlerideki Felç Riskinin Habercisi Olabilir

Hamilelikteki Komplikasyonlar İlerideki Felç Riskinin Habercisi Olabilir

Yeni bir araştırma, hamilelik sırasında yaşanan yaygın komplikasyonların, kadınlarda onlarca yıl sonra görülebilecek felç (inme) riskini artırdığını ortaya koydu. European Heart Journal’da yayımlanan çalışmada, 40 yılı aşkın sürede 2 milyondan fazla kadının verileri incelendi. Hamilelikte diyabet, yüksek tansiyon, erken doğum ya da düşük doğum gibi durumların, uzun vadeli inme riskiyle bağlantılı olduğu belirlendi.


Araştırmacılar, hamileliğin "doğal bir stres testi" işlevi gördüğünü ve gelecekte gelişebilecek kardiyovasküler hastalıklara dair erken sinyaller verdiğini belirtiyor. Çalışmada yer alan kadınların %30'u en az bir komplikasyon yaşamıştı. Özellikle yüksek tansiyon veya kan şekeri yüksekliği yaşayan kadınlarda felç riski neredeyse iki kat artarken, erken doğum yapanlarda risk %40, preeklampsi yaşayanlarda %36 ve ağırlığı normalden az bebek doğuranlarda %26 daha yüksek bulundu. İki ya da daha fazla komplikasyon yaşayan kadınlarda risk daha da fazlaydı.


Felç riski genellikle doğumdan sonraki ilk 10 yılda en yüksek seviyeye ulaşıyor ancak bu artış, doğumdan 30-46 yıl sonrasına kadar da etkisini sürdürüyor. Hamilelik diyabeti geçiren kadınlarda ise felç riski zamanla daha da yükseliyor. Araştırmacılar, aynı aileden (örneğin kız kardeşler) gelen kadınları karşılaştırarak genetik ve çevresel faktörlerin bu ilişkiyi tamamen açıklamadığını gösterdi.


Bilim insanları, bu komplikasyonların ortak özelliklerinden birinin plasenta sorunları ve inflamasyon olduğunu, bunun da küçük kan damarlarının yapısını etkileyerek uzun vadede damar hastalıklarına zemin hazırlayabileceğini düşünüyor. Bu nedenle, hamilelik sırasında komplikasyon yaşayan kadınların, uzun vadeli kardiyovasküler hastalık risklerini azaltmaya yönelik daha yakından izlenmesi gerektiği vurgulanıyor.


Uzmanlar, doğumdan hemen sonra uygulanacak çok yönlü önleyici stratejilerle bu riskin azaltılabileceğine inanıyor. Obezite, yetersiz fiziksel aktivite, kötü beslenme, sigara, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi değiştirilebilir risk faktörlerine erken müdahale edilmesinin, kadınların yaşam boyu felç riskini düşürebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, kadınların bu komplikasyonların ciddiyetini bilmesi ve sağlık sistemlerinin buna göre destekleyici yaklaşım geliştirmesi gerektiğini savunuyor.